ProAFHeart Studie
ProAFHeart is een studie welke de effecten van uithoudingstraining training nagaat op het risico van atriale fibrillatie (AF). Atriale fibrillatie is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen welke de kans vergroot op een beroerte of hart falen. Het zorgt daarnaast voor een toenemende socio-economische last. Onder de reeds bekende risicofactoren zoals leeftijd, hoge bloeddruk en diabetes, wordt sport steeds vaker herkend als een modulator van AF risico.
Laag intensieve duursport werkt sterk preventief en als behandeling tegen AF, maar aan het andere einde van het spectrum is aangetoond dat intensieve duursport gerelateerd is aan een 5 maal groter risico tot AF.
Een minderheid van de duursporters vertonen tijdens hun carrière of nadien hartritmestoornissen. In veel gevallen lijkt dit gerelateerd aan de hoeveelheid sport die ze over hun leven hebben gedaan. Waarom dit gebeurt met enkele atleten maar niet met alle atleten is onbekend. Gelijkaardig hieraan weten we dat sommige atleten hun hart enorm vergroot tegenover andere lokaal is de trainingsbelasting dezelfde. Tot nu toe hebben we hier ook geen verklaring voor.
Zowel in Melbourne als in Adelaide zijn cardiologen grote groepen van duursporters aan het rekruteren voor een studie die wil nagaan hoe duursport het hart beïnvloed en hartritmestoornissen kan veroorzaken.